Mõnikord tunduvad kõige lihtsamad asjad kõige keerulistemana. Minu kogemuse põhjal tuleneb see sellest, et olukorraga ei tutvuta piisavalt ning tehakse ennatlikke järeldusi. Ma seisin kord poeriiuli ees ja jätsin oma ostu tegemata. Piparkoogitaina ostu. See sisaldas palmiõli, õigemini kõik need sisaldasid seda ja ma ei võtnud vaevaks ka uurida, mis mujal pakutakse. Tegelikult on ilma selle õlita ka valmistoodangut müügil. Suure pettumuse saatel uurisin, milliseid vahendeid on taina valmistamiseks vaja. Selgus, et seda saab täitsa koduste vahenditega teha.
Retsepti kasutasin “Kokkama Ragnega” blogist.
Mis sul vaja on:
- 2 dl siirupit
- 2 dl suhkrut(kasutasin kookosõie suhkurt ja veidi vähem)
- 1 sl jahvatatud kaneeli
- 2 tl jahvatatud nelki(uhmerdasin ise ja hõõrusin siis läbi sõela)
- 1 sl jahvatatud kardemoni
- VÕI hoopis 3 sl piparkoogimaitseainet(kaneeli, nelgi, kardemoni asemel)
- 250 g võid
- 2 muna
- ca 10 dl nisujahu
- 2 tl söögisoodat
Tee nii:
- Kuumuta potis siirup koos suhkru ja jahvatatud maitseainetega keemiseni. Siirupit on väga lihtne ka soovi korral ise teha. Mina kasutasin kodus olemasolevat tumedat suhkrusiirupit
- Lisa tükeldatud või, sega läbi ja tõsta pott jahtuma
- Lisa kloppides ükshaaval munad. Mina ei lasknud väga jahtuda. Alguses tundus, et segu jääb veidi (muna)tükiline, aga vispliga korralikult segades jäi mass siiski ühtlane
- Sega söögisooda jahuga ja lisa vähehaaval siirupi-võisegule
- Sõtku tainas hoolega läbi ja paki plastanumasse, potti, keraamilisse kaussi, vahariidesse jne. Püüa mõelda, kust on seda kergem kätte saada, sest toatemperatuuril on see veidi valguvamas olekus, külmkapis läheb aga väga tahkeks.
- Jälgi taina tekstuuri. Võib olla on jahu juurde vaja. Samuti ei pruugi kogu jahu ära kuluda. Oluline on seda vähehaaval lisada
- Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus, nii maitsestub tainas paremini
- Enne taina kasutamist, tuleks see paar tundi varem välja “sulama” võtta. Soovi korral võid seda madala temperatuuriga ahjus veidi hoida, et tainas oleks üldse rullitav
- Rulli tainas jahusel laual lahti ja lõika vormidega soovitud kujundid. Minu tainas oli ca 3mm paksune, ahjus paisusid kenasti
- Küpseta 180-kraadise ahju keskosas tavarežiimil seni kuni piparkoogid omandavad ilusa pruuni jume(ca 10-15min, jälgi hoolega, sest iga ahi on erinev)
- Soojana on piparkoogid veidi pehmemad, aga jahtudes muutuvad mõnusalt krõbedaks
Kuna see oli minu esimene kord piparkoogitainast teha, ei olnud ma väga aldis katsetama. Järgmine kord aga asendan nisujahu millegi muuga ja ehk teen hoopis täiesti vegansõbralikud koogikesed.
Need piparkoogid said aga tõsiselt head ja kui veel glasuur lisada- viib keele alla!
Glasuuri retsept(vegan), pärit SIIT:
Mis sul vaja on:
- 8 kuhjaga sl tuhksuhkurt
- 4 tl sidrunimahla
Tee nii:
- Sega koostisosad ühtlaseks kokku
- Kui segu jääb liiga vedel, pane tuhksuhkurt juurde
- Kui segu jääb liiga paks, pane sidrunimahla juurde
- Soovi korral kasuta nt. törtsuke arooniasiirupit, et glasuurile värvi anda. Sedasi võid ise kavalalt erinevate asjadega katsetada
- Glasuur nö toorena maitseb kummaliselt ja ma isegi korra ehmusin, et kas tõesti nii jube… Aga kui see piparkookidel ära tahenes ja siis proovisin, imehea!
- Glasuur pane jahtunud kookidele
- Minul on korduvkasutatav kotike glasuuri lisamiseks
Head isu! Tuba sai nüüd piparkoogi lõhna mõnusalt täis.